V

Visman edustaja

Visma

Työnantajan erillisilmoituksen sava-maksu ei täsmää kirjanpitotositteen sava-velkaan

29-11-2023 3:46 pm tekijä Visman edustaja

Alkuperäinen julkaisu tehty 02.02.2023, viimeisin päivitys tehty 02.02.2023.

Ohjelma hakee sava-maksu %:n joko kohdasta Perustiedot |Parametrit | CONSTANTS | SOCSEC tai Yritys | Taulukot | MAKSU_SOTU, joten mikäli ympäristöstä löytyy ko. asetukset niin varmista sava-maksu %:n oikeellisuus molemmista paikoista.  

 

SOCSEC.png

 

MAKSU_SOTU.png

 

Ohjelmassa syntyy pyöristyseroja aina jonkin verran kun kyse on isosta palkkasummasta. Tämä johtuu siitä, että eri raportit käsittelevät tietoja eri tavoin. Työnantajan erillisilmoitus laskee sava-maksun suoraan kyseisen ilmoituskuukauden sairasvakuutusmaksun alaisista kokonaispalkoista. 

 
Kirjanpidon tapahtumien tiliöinnit syntyvät palkka-ajolla jokaiselle palkkatapahtumalle erikseen ja tapahtumakirjauksissa sava-maksu pyöristetään kahdelle desimaalille, mistä syntyy nämä muutamien senttien erotukset.
 
Jos ero on selkeästi monta euroa, niin silloin saattaa olla kyse siitä, että sava-maksun tiliöinti puuttuu tapahtumariviltä tai vaihtoehtoisesti sava-maksu on tiliöity tapahtumalle vaikka sitä ei olisi pitänyt tehdä. Silloin kannattaa tarkistaa tiliöinnit tapahtumittain palkka-ajoilta.  Mikäli kirjanpidon tiliöinnissä huomataan virhe niin tarkista palkkalajin tiliöintisäännön oikeellisuus.

 

Palkkalaji.png

Tapahtumariville tiliöidään sava-maksu mikäli palkkalajin tiliöintisäännön mukaan sava-maksu kuuluu riville tiliöidä.

 

Tiliöintisääntö.png

 

Jos tieto on virheellinen niin palkkalajille pitää vaihtaa tiliöintisäännöksi esim. Ei sivukuluja. Muutoksen jälkeen palkka-ajo pitää vielä uudelleentiliöidä. Tämä tapahtuu avaamalla suljettu palkka-ajo ja valitsemalla Tee tiliöinti. Tämän jälkeen palkka-ajon voidaan sulkea.

   

Virhe saattaa olla myös työnantajan erillisilmoituksessa. Tällöin joltain sava-maksun alaiselta palkkalajilta puuttuu sava-maksuun liittyvä tilastotieto. Sairasvakuutusmaksun alainen palkkalaji tarvitsee taakseen tilastot 9001, 9002 ja 9014.

 

Tilastot.png

 

Jos tiedot eivät täsmää niin voit myös tarkistaa mistä ero johtuu tulostamalla työnantajan erillisilmoituksen. Tulostuksen jälkeen paina raportin oikeasta reunasta olevaa "Esikatselu" -painiketta.

 

TA.png

Kirjaudu tai Rekisteröidy lähettääksesi kommentin