Alkuperäinen julkaisu tehty 03.02.2023, viimeisin päivitys tehty 03.02.2023.
Sivukulut kirjautuvat palkkalajille valitun tiliöintisääntö määrityksen mukaan.
Tiliöintisäännöt ovat malleja, joita käytetään kirjanpitotapahtumien muodostamiseen. Perusmallipohjat sisältävät perustiliöintisäännöt. Yritys voi tehdä omia muutoksia perustiliöintisääntöihin ja määrittää tiliöintisäännöt haluamallaan tavalla.
Sivukulut määritetään aina tapahtumalajilla ADD. Prosentti -sarakkeeseen voidaan tallentaa joko prosentti suoraan tai linkki käytettävään laskentakaavaan. Jos käytetään kaavaa return [xxxxx], niin palkka-ajo hakee tiedon VuosiArvo talukosta tai jostakin muusta määritetystä paikasta. Tällöin prosenttikentän tyypiksi valitaan Kaava, muuten Määrä. Sivukulujen arvo määräytyy prosenttina palkkatapahtuman summasta. Debet ja Kredit -sarakkeisiin tallennetaan joko kirjanpitotili tai tilityyppi.
Esimerkki tiliöintisäännöstä:
Työeläkemaksu
Eläkemaksun jaksotusprosentti tulee kohdasta Yritys | Eläkejärjestelmät kokonaisprosentista, joka Payrollissa on laskennallinen arvo. Sen voi muuttaa yritykselle tarkemmaksi.
Sairasvakuutusmaksu
Jos tiliöintisäännölle ei ole suoraan tallennettu sava-maksu prosenttia niin se haetaan parametreista riviltä CONSTANTS | MAKSU_SOTU.
Työttömyysvakuutusmaksu
Työttömyysvakuutusmaksu haetaan joko parametrilta tai vuositaulukosta riippuen ympäristöstä. Jos työttömyysvakuutusmaksu haetaan parametreista niin siihen löytyy tarkempi ohjeistus tästä linkistä. Vastaava ohjeistus vuositaulukosta haettavaan työttömyysvakuutusmaksuun löytyy tästä.
Tapaturmavakuutusmaksu
Ellei tapaturmavakuutumaksu prosenttia ole tallennettu suoraan tiliöintisäännölle niin se voidaan hakea VUOSI -taulukosta avaimella MAKSU_TAPVAK.
Ryhmähenkivakuutusmaksu
Ellei ryhmähenkivakuutsumaksu prosenttia ole tallennettu suoraan tiliöintisäännölle niin se voidaan hakea VUOSI -taulukosta avaimella MAKSU_RHVAK.
Jos tiliöintisääntöä muutetaan niin palkka-ajolle pitää tehdä uudelleen tiliöinti, jotta muutokset tulevat sivukulukirjauksille voimaan ja sen myötä myös raporteille.
Huomio, että muutoksia tehdessä on hyvä muistaa, että prosenttilukujen desimaalieroittimena on käytettävä pistettä.