V

Visman edustaja

Visma

Liikaa maksettujen verovapaiden kustannusten korvausten korjaus tulorekisteriin

29-11-2023 3:46 pm tekijä Visman edustaja

Alkuperäinen julkaisu tehty 07.02.2023, viimeisin päivitys tehty 07.02.2023.

Tulorekisterin ohjeiden mukaan verottomien kilometrikorvausten ja päivärahojen korjaus tulorekisteriin tehdään seuraavasti:

 

Verovapaita kustannusten korvauksia ei voi ilmoitttaa perusteettomaksi eduiksi. Koska kyseessä on verovapaa tulolaji ja perusteettomasti maksettu liikasuoritus on veronalaista tuloa, liikasuoritus on ilmoitettava veronalaisella tulolajilla, esimerkiksi 201 – Aikapalkka. Kustannusten korvaus itsessään ei siten voi olla perusteetonta etua, mutta se muuttuu Verohallon päätöksen arvojen ylittävissä maksutilanteissa toiseksi tulolajiksi (palkaksi), joka voi olla perusteetonta etua ja joka myöhemmin voidaan periä tulonsaajalta takaisin.

 

Esimerkki: Palkansaajalle maksettu tammikuussa verovapaita päivärahoja yhteensä 240 €. Hänelle olisi pitänyt maksaa vain 144 €. Muutetaan tammikuun palkka-ajoa korjaamalla päivärahojen määräksi 144 € ja lisätään uusi tapahtumarivi erotukselle 96 € minkä tulolaji on 201 Aikapalkka.    

 

Esimerkki ensimmäinen ilmoituksesta ennen virheen korjaamista:

Alkuperäinenpalkkatietoilmoitus.png

 

Luodaan perusteettoman edun ilmoittamista varten uusi palkkaji "Kotimaan kokopäiväraha" kopiomalla pohjaksi alkuperäinen kotimaan kokopäiväraha palkkalaji ja muutetaan tulolajiksi aikapalkaksi.

 

Palkkalaji.png

 

Alkuperäiselle palkka-ajolle muutetaan kokopäivärahojen määrä oikeaksi sekä lisätään liikaa maksetulle osuudelle uusi rivi ”Kotimaan kokopäiväraha” minkä tulolaji on 201 ja laitetaan riville ruksi kohtaan ”Perusteeton etuus”.

 

Korjattupalkkaajo.png

 

Esimerkki alkuperäisen palkkakauden korvaavasta palkkatietoilmoituksesta:

Korjattupalkkatietoilmoitus.png

 

Takaisinperittävälle palkkakaudelle lisätään uusi negatiivinen tapahtumarivi samalle palkkalajille kuin perusteeton etu merkittiin sekä laitetaan ruksi kohtaan ”Takaisinperintä” ja kohdistetaan takaisinperitty määrä alkuperäiselle palkkakaudelle.

 

Takaisinperintäpalkkaajo.png

 

Esimerkki takaisinperintä palkkakauden palkkatietoilmoituksesta:

 

Takaisinperintäilmoitus.png

Kirjaudu tai Rekisteröidy lähettääksesi kommentin